GAZİANTEP'TE SON BİR YILIN ÖZETİ

Büyükşehirler (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 06.02.2024 - 21:39

GAZİANTEP'TE SON BİR YILIN ÖZETİ

Fatma Şahin Başkanlığındaki Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat Depremleri’nde hayatın normale dönmesi için tüm alanlarda imkanları seferber etti.
Yıkıcı depremler sonrası ilk günden itibaren ilçelerde yaşayan vatandaşların yardımına koşan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Başkan Fatma Şahin’in liderliğinde tüm personellerini seferber etti. Depremden etkilenen yolların onarımını yapan ekipler yardımların ulaşımını sağladı. Kent merkezinde ve ilçelerde vatandaşların ısınma, gıda ve temizlik ihtiyaçları karşılandı. Kurumsal kapasitenin genişletilmesi ve bölgeye hizmetlerin aksamaması için Nurdağı ve İslahiye’de Afet Sonrası İyileştirme Daire Başkanlıkları kuruldu. DEPREMLERİN ARDINDAN BÜYÜKŞEHİR SEFERBER OLDU İlk depremin yaşanmasının ardından yoğun çalışmalar sonucunda kaynakları Kahramanmaraş’ta olan su hatlarının hasarını gideren GASKİ ekipleri kısa süre içerisinde Gaziantep şehir merkezi ve ilçelere suyun gelmesini sağladı. Büyükşehir Belediyesi, tesislerinin tamamını seferber ederek vatandaşları ağırladı. Nurdağı ve İslahiye’de 65 noktada 186 tuvalet kuruldu. Büyükşehir Belediyesi’nin ilçelerde bulunan ve hasar almayan yüzme havuzlarını duş ve çamaşırhanelere dönüştürülerek vatandaşların hizmetine sundu. İlçelerde sonrasında kurulan hamamlardan 106 bin 605 vatandaş yararlandı geçici yaşam alanlarında ise 24 çamaşırhanede 139 bin 45 kişi faydalandı. SOSYAL MARKETLER DEPREMZEDELERİN İHTİYAÇLARINI KARŞILADI Bölgede vatandaşların günlük ihtiyaçlarını karşılaması için Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal marketler kuruldu. Depremin ilk gününden bugüne kadar hizmet veren marketlerde depremzede vatandaşların gıda, temizlik gibi ihtiyaçlarını karşılanması amaçlanıyor. Ücretsiz bir şekilde hizmet vermekte olan marketlerde almış oldukları ürünler için puanlama sistemi bulunuyor. Aylık sistem üzerinden ailelere belli bir puan yüklenirken ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanması amaçlanıyor. Bugüne kadar Nurdağı ve İslahiye’de bulunan sosyal marketlerden 411 bin 908 vatandaş yararlandı. KONTEYNIRLAR İÇİN ALTYAPI HİZMETİ SAĞLANDI Ağır hasar alan ilçelerin merkezlerinde ve kırsal alanlarda kurulan 8 bin 728 konteynırın altyapı, elektrik ve su bağlanma işleri için ekiplerini Gaziantep Büyükşehir seferber etti. Yağmur ve benzeri hava şartlarıyla doğabilecek çatı akması sebebiyle branda kurma işlemleri ve kırsal noktalarda bulunan konteynırlarda ise kar yağışlarında oluşabilecek olumsuz durumlar için trapez çatı yapımları sürüyor. TİCARİ HAYATIN CANLANMASI İÇİN YENİ DÜKKANLAR Büyükşehir Belediyesi bölgede yaşamın normale dönmesi için yeni ticari alan inşaatlarını da sürdürdü. Bu kapsamda Nurdağı’nda 233, İslahiye’de ise 91 yeni dükkanının yapımını tamamlayarak hak sahiplerine teslim etti. Ayrıca Nurdağı ve İslahiye’de çevre ve peyzaj düzenlemelerini tamamladı. Nurdağı’nda köylerdeki inşaatlarda kullanılmak üzere muhtarlara 25 bin briket, 2 bin 21 torba çimento ve 2 bin 500 ton kum hibe etti. İslahiye’de ise gelen talepler doğrultusunda 150 kamyon kum dağıtıldı. DEPREMDEN ETKİLENEN İLÇELERDE EĞİTİME DESTEK ARTARAK SÜRÜYOR Bölgede yaşayan gençlerin eğitim hayatlarına devam edebilmesi ve vatandaşların meslek edinmesi için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin başarılarıyla göz dolduran GASMEK’ler Nurdağı ve İslahiye’de de faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor. YKS ve LGS Kursları başta olmak üzere mesleki eğitimlerin bulunduğu kurslardan Nurdağı’nda 8 bin 953, İslahiye’de ise bin 500 kişi yararlandı. Nurdağı ve İslahiye’de eğitim gereçleri enkaz altında kalan öğrenciler için eğitim destekleri kapsamında 26 bin 586 ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisine okul çantası, kıyafet ve kırtasiye malzemeleri hediye edildi. İlçelerde bulunan 12’inci sınıf öğrencilerine bin TL’lik maddi destekte bulunuldu. Öte yandan Kadın Dostu Kent Gaziantep Uygulaması ile deprem bölgesindeki öğrencilerimize 2 bin TL nakdi yardım yapıldı. BÖLGEDE ÇİFTÇİLERE DESTEKLER DEVAM ETTİ Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde çiftçilerin ve üreticilerin ihtiyaçları doğrultusunda destek vermek için çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi, buralarda da gübre, yem, fidan, akıllı sulama sistemleri ve sertifikalı tohum desteği verdi. Bölgede kurulan Tarımsal Ekipman Parkı da araçları depremde enkaz altında kalan çiftçilerin kullanımına sunuldu. Akıllı tarım çalışması kapsamında 10 farklı tarımsal araziye akıllı sulama sistemleri kuruldu. Nurdağı ve İslahiye çiftçisine mazot desteği programı kapsamında yaklaşık 600 bin litre mazot dağıtıldı.

DEPREMLERİN ARDINDAN BÜYÜKŞEHİR SEFERBER OLDU

SOSYAL MARKETLER DEPREMZEDELERİN İHTİYAÇLARINI KARŞILADI