ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİYORLAR

Teşkilatlar (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 13.11.2020 - 12:02, Güncelleme: 13.11.2020 - 12:02
 

ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİYORLAR

​​​​​​​Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen elektrik üretim tesisi yıllık 50 bin hanenin enerjisini karşılıyor.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda metan gazını enerjiye çevirecek üretim tesisi geçtiğimiz yıl faaliyete başladı. Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda atmosfere yayılan metan gazını elektriğe çevirmek için hazırlanan tesise 2 motor takviyesi daha yapılarak 5,6 Mw olan kurulu gücünü 8,4 Mw kurulu güce ulaştırdı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda büyük bir adım olan çevreci tesiste, 400 bin ton çöp işlenerek 50 bin haneye enerji olarak veriliyor. 2021 yılında üretimin daha da artırılması hedeflenen tesis, 2020 yılının başından bu yana 12 milyon metreküp metan gazının salınımını engelledi. HEDEFLENENDEN BİR YIL ÖNCE HİZMETE BAŞLADI Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en önemli çevre projelerinden birine daha imza attı. Altıeylül İlçesi Gökköy Mahallesi’nde bulunan ve ilçelerin katı atıklarının işlendiği Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda atıklardan enerji üretecek tesis tam zamanlı üretime geçti. 2021 yılından itibaren Balıkesir’de çöpten elektrik üretiminin başlaması hedeflenirken ekiplerin hızlı çalışması sayesinde tesiste tam zamanlı elektrik üretimine başlanıldı. Tesiste, yıllık ortalama 400 bin ton çöp işlenerek 18 bin hanenin aylık enerji ihtiyacı karşılanırken tesisim tam zamanlı üretime geçmesi sayesinde 50 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanmaya başladı. ÖRNEK PROJELER ARASINDA YERİNİ ALDI Hem Balıkesir’in hem de ülke ekonomisine katkı sağlayan tesisin tam zamanlı çalışması sayesinde Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda atmosfere yayılan gazlar da enerjiye dönüştürülmüş oldu. Açığa çıkan 12 milyon m3 metan gazının hem doğayı kirletmesi engelledi hem de enerjiye dönüştürülerek ülke ekonomisine de katkı sağlandı. ÇÖP EKONOMİK BİR DEĞERE DÖNÜŞTÜ Türkiye'ye örnek olan tesis ile ilgili açıklama yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz "Çöpü sorun olmaktan çıkarıp ekonomik ve ekolojik bir değere dönüştüren tesis sayesinde kirletici gazların salınımı önemli ölçüde azaltıldı. Doğaya, toprağa ve insana saygılı çevreci yatırımlarımız bundan sonra da artarak devam edecek." dedi. (Kaynak: Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı)
​​​​​​​Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen elektrik üretim tesisi yıllık 50 bin hanenin enerjisini karşılıyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda metan gazını enerjiye çevirecek üretim tesisi geçtiğimiz yıl faaliyete başladı. Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda atmosfere yayılan metan gazını elektriğe çevirmek için hazırlanan tesise 2 motor takviyesi daha yapılarak 5,6 Mw olan kurulu gücünü 8,4 Mw kurulu güce ulaştırdı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda büyük bir adım olan çevreci tesiste, 400 bin ton çöp işlenerek 50 bin haneye enerji olarak veriliyor. 2021 yılında üretimin daha da artırılması hedeflenen tesis, 2020 yılının başından bu yana 12 milyon metreküp metan gazının salınımını engelledi.

HEDEFLENENDEN BİR YIL ÖNCE HİZMETE BAŞLADI

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en önemli çevre projelerinden birine daha imza attı. Altıeylül İlçesi Gökköy Mahallesi’nde bulunan ve ilçelerin katı atıklarının işlendiği Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda atıklardan enerji üretecek tesis tam zamanlı üretime geçti. 2021 yılından itibaren Balıkesir’de çöpten elektrik üretiminin başlaması hedeflenirken ekiplerin hızlı çalışması sayesinde tesiste tam zamanlı elektrik üretimine başlanıldı. Tesiste, yıllık ortalama 400 bin ton çöp işlenerek 18 bin hanenin aylık enerji ihtiyacı karşılanırken tesisim tam zamanlı üretime geçmesi sayesinde 50 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanmaya başladı.

ÖRNEK PROJELER ARASINDA YERİNİ ALDI

Hem Balıkesir’in hem de ülke ekonomisine katkı sağlayan tesisin tam zamanlı çalışması sayesinde Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda atmosfere yayılan gazlar da enerjiye dönüştürülmüş oldu. Açığa çıkan 12 milyon m3 metan gazının hem doğayı kirletmesi engelledi hem de enerjiye dönüştürülerek ülke ekonomisine de katkı sağlandı.

ÇÖP EKONOMİK BİR DEĞERE DÖNÜŞTÜ

Türkiye'ye örnek olan tesis ile ilgili açıklama yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz "Çöpü sorun olmaktan çıkarıp ekonomik ve ekolojik bir değere dönüştüren tesis sayesinde kirletici gazların salınımı önemli ölçüde azaltıldı. Doğaya, toprağa ve insana saygılı çevreci yatırımlarımız bundan sonra da artarak devam edecek." dedi.

(Kaynak: Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akbelediyeler.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.