ŞANLIURFA, TARİH TURİZMİNDE ÖRNEK MODEL

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 08.08.2020 - 23:02, Güncelleme: 08.08.2020 - 23:02

ŞANLIURFA, TARİH TURİZMİNDE ÖRNEK MODEL

Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden olan Şanlıurfa'da tarihi yapıların ortaya çıkması ve korunmasına yönelik son iki yılda gerçekleştirilen atılım hamlesi Türkiye'ye örnek teşkil edecek projelerle gündeme gelmeye devam ediyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılını Göbeklitepe Yılı ilan etmesinin ardından bölgede yaşanacak yoğunluktan tüm şehrin yararlanması için turizmde atılımın mimarı olan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Zeynel Abidin Beyazgül sayesinde Şanlıurfa pandemiden sonraki süreçte Türkiye'de turizmin meyvelerini toplayacak ilk adres olarak gösteriliyor. ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR, GÖBEKLİTEPE'Yİ EN İYİ ŞEKİLDE TANITTI Başkan Erdoğan'ın müjdesinin hemen ardından harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, Göbeklitepe'nin her anlamda tanıtımına katkıda bulunabilmek için büyük çaba sarf etti. İl dışı ve yurt dışı tüm temaslarında iş insanlarını Göbeklitepe'ye davet eden Başkan Beyazgül, Şanlıurfa'da da düzenlenen Transanatolia 2019 Göbeklitepe Rallisi, Göbeklitepe Kültür Ve Sanat Etkinlikleri, Göbeklitepe Rafadan Tayfa Animasyon Filmi, Göbeklitepe Maratonu, Europa-Orient/Doğu Batı Dostluk Rallisi ve nice organizasyonlara kurumsal olarak katılarak organizasyonları yönetti. İKİ MİLYONLUK ŞEHİR, TURİZMİ BENİMSEDİ Göreve gelmesinin hemen ardından Kale Eteğinde ve dünyanın en büyük nekropol alanı olarak bilinen Kızılkoyun'da kamulaştırma çalışmalarını tamamlayan ve ardından bölgedeki gecekonduların yıkımını gerçekleştirerek Urfa Surlarını tüm görkemiyle ortaya çıkaran Zeynel Abidin Beyazgül Başkanlığındaki Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, bu yöndeki çalışmalarına dur durak demeden devam ediyor. Şehir merkezi ile birlikte 13 ilçede yer alan tüm tarihi yapıların haritasını çıkaran ve projelerinde rota belirleyen Başkan Beyazgül'ün bu yaklaşımı sayesinde iki milyonluk Şanlıurfa tümden turizmi benimsedi ve kalkınmanın olmazsa olmazı turizmde yeni bir sayfa açtı. URFA SURLARI KENDİNİ GÖSTERDİ Başkan Beyazgül'ün çalışmaları ile birlikte gecekonduların gölgesinde onlarca yıldan bu yana körelmiş bir şekilde kaderine terk edilen Urfa Surları tüm ihtişamı ile ortaya çıktı. Turizmcilerin artık olmazsa olmazı haline gelen Urfa Surları çok yakın bir sürede daha fazla yerli ve yabancı turist çekecekken, kadim Urfa'nın tarihi dokusu yeniden hayat buldu. TARİHİ URFA EVLERİ RESTORE EDİLDİ Turizmdeki kalkınmadan payını alan Urfa Tarihi evlerinde de restorasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Mimari dokusunu tarih boyunca koruyabilen ender şehirlerden biri olarak kabul edilen Şanlıurfa'nın, UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi'ndeki bölgede yer alan tarihi sokakları turizme kazandırılıyor. Son  olarak Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı ile Koruma ve Denetleme Şube Müdürlüğü (KUDEM) tarafından şehrin Kurtuluş Mahallesi ve Bıçakçı Mahallesindeki 200'e yakın evde süren restorasyon çalışmaları çerçevesinde dış cepheler temizlenirken, sokak zeminleri de tarihe uygun revize ediliyor ve kapılar, dış su tesisatları sil baştan eski Urfa'ya özgün olarak yeniden düzenleniyor. Tarihi Urfa evlerinin korunması ve gelecek nesillere taşınması amacıyla restorasyon çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, bu yöndeki çalışmalarının devam ettiğini söyledi. KIZILKOYUN'DA MUHTEŞEM GÖRÜNTÜ Şanlıurfa'da yaklaşık 2 bin yıllık kaya mezarlarının bulunduğu Kızılkoyun Nekropolü ışıklandırıldı. 65'i kaya mezarı ve 5'i oyuk olmak üzere toplam 70 farklı bölgenin ışıklandırılması ile ortaya çıkan görüntü kenti gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerden de tam not aldı. YURT İÇİ VE YURT DIŞI TANITIMLARDA ŞANLIURFA BİR ADIM ÖNDE Şehrin miraslarını dünyaya tanıtmak için tanıtımlarını sınır dışına taşıyan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, düzenlediği organizasyonlarla Şanlıurfa'nın zenginliğini ön plana çıkarmayı başardı. Şanlıurfa turizmine önemli katkılar sağlayan Büyükşehir Belediyesi sayesinde Göbeklitepe başta olmak üzere Şanlıurfa'nın eşi bulunmaz tarihi değerleri dünyada geniş ses buldu. İLÇELERDE DE BENZER PROJELER BAŞLATILDI Projelerini sadece Şanlıurfa merkezi ile sınırlı tutmayan Büyükşehir Belediyesi, turizmdeki atılımını Harran, Birecik, Halfeti, Siverek ve Viranşehir başta olmak üzere tüm ilçelere yayarak şehirsel kalkınmanın temelindeki yerel yönetimlerin rolünü tüm Türkiye'ye göstermiş oldu. (www.akbelediyeler.com)

ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR, GÖBEKLİTEPE'Yİ EN İYİ ŞEKİLDE TANITTI

İKİ MİLYONLUK ŞEHİR, TURİZMİ BENİMSEDİ