KİLİS'TE GURUR VE SEVİNÇ BİR ARADA

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 08.12.2020 - 15:30, Güncelleme: 08.12.2020 - 15:30

KİLİS'TE GURUR VE SEVİNÇ BİR ARADA

​​​​​​​Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan, Kilis'in Kurtuluşu'nun 99. Yıl Dönümünü kutladı.
Kilis, Kurtuluşu'nun 99. Yıl Dönümünü kutluyor. Günün anlam ve önemi ile ilgili bir açıklama yapan Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan, tüm Kilislilerin Kurtuluş Gününü kutladı. Başkan Ramazan açıklamasında şu ifadelerine yer verdi: "Kilis’imizin düşman işgalinden kurtarılışının 99. yıldönümünü kutlamak için Bu anlamlı günde sözlerime başlarken öncelikle Aziz Şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyor, kahraman gazilerimize hürmet ve şükranlarımı sunuyor, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Kurtuluş gününüz kutlu olsun. Kilis 1.Dünya Savaşı sonunda İngiliz Birliklerinin 6 Aralık 1918 yılında Kilis’e girmesiyle işgal edilmiştir. İngilizler yerlerini 22 Ekim 1919 tarihinde Fransızlara bırakmışlardır. Kilis’in direnişi milli mücadele tarihimizin en parlak savunmalarından biridir. Kilis içinde bulunduğu dönemin tüm olumsuz şartlarına rağmen aziz milletimiz, saygıdeğer ecdadımızın sahip olduğu manevi gücü ve bağımsızlık inancıyla eşine az rastlanır bir kahramanlık sergileyerek Kilis’imizi düşman işgalinden kurtarmış ve özgürlüğüne kavuşturmuştur. Kilis savunması başlamadan önce 28 Ekim 1918 tarihinde Kilis’e gelen büyük önder Atatürk “Halep’te gördüğüm vaziyet karşısında sağlam bir Türk toprağına ayak basmadan düşmana karşı koymanın hemen hemen imkansız olduğunu iyice anlamıştım.40 asırlık Türk Yurdu düşman eline bırakılamazdı. Şimdi ilk ayak bastığım Türk şehrindeki bu uyanıklığa cidden hayran kaldım. Ve bir daha iman ettim ki bu millet asla ölmeyecektir. Var olun Aziz Kilisliler…” demiştir. Mustafa Kemal’in verdiği emirle Kuvayi Milliye Kilis’te daha etkin hale dönüştürülmüştür. Tam 24 ay bu şehrin sokaklarında bir ulusun son evlatları direnmiş, 24 ay boyunca açlık, yokluk ve başlarına yağan binlerce mermi, bu kahraman insanların direnişini kıramamıştır. Bu topraklara düşen şehitlerin kanı sadece bu şehirde değil, bütün ülkede özgürlük ateşini yakmıştır. 99 yıldır bugün kahraman şehrimizin kurtuluş günü olarak kutlanmaktadır. Bu şehrin halkı, ülkemiz işgal altındayken milli mücadele ateşini yakan, namusunu, toprağını ve bayrağını savunmak için elinden gelen herşeyi yapan bir halktır. Yıllar önce Şahin Bey, Aslan Bey, Sakıp Bey, İslam Bey, Arslan Bey, Kartal Bey gibi kahramanların direnişi Kilis’in kurtuluşunu sağlamıştır yıllar bizim için acı yıllarıydı ama o yıllar aynı zamanda bizim gurur yıllarımızdı. Çok şükür ki, yıllar süren ve bir çok cephede devam eden savaşlar kazanıldı ve bugün özgür, ayakları üzerinde duran, bağımsız ve güçlü bir devlete sahip olduk. Allah’a çok şükür ki, bu şehrin bu vatanın evlatları direndi ve bize unutulmaz bir miras bıraktılar. Bu mirasın adı Türkiye’dir. Bu miras büyük hayalleri olan insanların mirasıdır. Bu miras, toprağa düşmüş şehitlerin, gazilerin, kahramanların mirasıdır. Bu miras, bu ülkede yaşayan herkesindir. Bu miras, kendini bu ülkeye ait hisseden herkesindir. Bizim bir bayrağımız, bir vatanımız ve bir idealimiz vardır: O idealin adı özgür, güçlü, tam bağımsız büyük Türkiye idealidir. Kim bu idealin peşinden koşuyorsa, kim bu bayrağı, bu ülkeyi seviyorsa bizim dostumuzdur, kardeşimizdir, yoldaşımızdır, cephede mücadele arkadaşımızdır. Değerli Kilisliler: Bir taraftan tarihin her döneminde milletimizin gösterdiği bu azim, inanç, kararlılık ve kahramanlık, geçmişimizi unutmadan geleceğe doğru umutla ilerlemek için bize güç vermeli, örnek olmalı, diğer taraftan atalarımızın kanlarını ve canlarını feda ederek bizlere emanet ettikleri vatan topraklarını ve insanca yaşamımızın teminatı olan Cumhuriyetimizi koruma bilincimizi motive etmelidir. Çağdaş medeniyetler karşısında daha onurlu, daha saygın, millet fertleri olarak yaşamımızı devam ettirebilmemiz, güçlü olmayı ilimde, fende, sosyo ekonomik alanda gelişmeyi ve kalkınmayı gerektirmektedir. Çağımızın mücadelesi bu alanda devam etmektedir. Bu mücadelede başarılı olmanın yolu şüphesiz çalışmak, çok çalışmak ama daha da önemlisi millet olarak bizi biz yapan ortak değerlerimiz etrafında kenetlenerek birliğimizi ve dirliğimizi korumak, siyasi ve ekonomik istikrarı sağlamlaştırdıktan sonra toplumsal barışımızı güçlendirmektir. Unutmayalım ki bizler dünyada hiçbir zaman esaret altında kalmamış, yenilgiyi asla hazmetmemiş bir milletin evlatlarıyız. Bu nedenle mutlaka ama mutlaka ekonomik, sosyal ve kültürel mücadeleyi kazanmalıyız. Bunun içinde iç barışımızı korumalı, tüm dünya ile barış içerisinde olmayı ilke edinmeli, kendimize güvenmeli, zamanı iyi değerlendirmeli ve muhakkak kolektif aklın gücünden yararlanmalıyız. İnanıyorum ki tarih boyunca dünya güçleri karşısında asla boyun eğmemiş, esareti kabul etmemiş, her türlü badireyi birlik ve dayanışma ile atlatmayı başarmış bu millet bugünkü ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel mücadele ekseninde ayak bağlarından kurtulacak, cumhuriyetin kuruluş amacı olan çağdaş medeniyetler hedefine yükselecektir. Değerli Kilisliler: Kilis Belediyesi 1883 yılından bugüne 128 yıldır siz değerli halkımızın hizmetindedir. Bu zaman diliminde birçok başkan ve ekibi halkımıza hizmetler sunmuş ve hizmet nöbetini bir sonraki yönetimlere devretmiştir. Bu vesileyle şehrimize hizmeti geçen tüm yöneticileri ve mesai arkadaşlarını hürmetle yad ediyorum. Ahirete intikal edenleri rahmetle anıyor, hayatta olanlara şükranlarımı sunuyorum. Bu anlamlı günde vatan topraklarının düşman işgalinden kurtarılması yolunda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnet, gazilerimizi saygıyla anıyor ve tüm Kilisli vatandaşlarımızın 7 Aralık Kurtuluş Bayramını kutluyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum." (Kaynak: Kilis Belediyesi Basın Müdürlüğü)

(Kaynak: Kilis Belediyesi Basın Müdürlüğü)